Word Lid
menu
Word Lid

Home / Nieuws / We eisen dat de borden meteen worden geplaatst”

We eisen dat de borden meteen worden geplaatst”
Lokaal @ Vlaams Belang

OEVEL / TONGERLO / WESTERLO / ZOERLE-PARWIJS -

Open & Positief Westerlo, Vlaams Belang en Groen zijn boos op het gemeentebestuur van Westerlo. Dat besliste eerder dat er geen gemeentelijke aanplakborden meer geplaatst worden voor verkiezingsaffiches. Deze beslissing werd niet gecommuniceerd.

Grote partijen hebben genoeg borden bij particulieren in de tuin staan. Kleine partijen vaak niet.
Frans De Cock

“Ik ben het vandaag (maandag, red.) te weten gekomen nadat ik achter de plaatsing van de borden heb gevraagd”, foetert gemeenteraadslid Flor Celen (Vlaams Belang). “Dit is geen absoluut geen manier van werken en toont weinig respect voor de oppositiepartijen.” Frans De Cock van Open & Positief Westerlo en Rita Moons van Groen vertellen hetzelfde verhaal. “Ik vroeg me ook al af waarom het zo lang duurde voor de borden werden geplaatst”, zegt De Cock.

Het is een traditie in Vlaanderen dat er in de aanloop naar de verkiezingen in de dorpskernen gemeentelijke aanplakborden geplaatst worden. Iedere partij of beweging krijgt daarop evenveel plaats om verkiezingspropaganda aan te brengen. Juridisch zijn de gemeentebesturen niet verplicht dit te doen. De beslissing behoort tot de autonomie van het lokale bestuur.

Niet formeel

“De afspraak om deze keer geen borden meer te plaatsen dateert al van begin juli”, meldt de gemeentelijke communicatiedienst. “Er is geen formele college- of gemeenteraadsbeslissing over.” De verschillende belanghebbenden zouden hiervan mondeling op de hoogte gebracht worden. Bij te veel protest zou de beslissing zelfs eventueel nog kunnen teruggedraaid worden.

“Wij eisen dat de borden meteen geplaatst worden”, zegt Frans De Cock. “De grote partijen hebben voldoende borden staan bij particulieren, maar kleine partijen zijn blij met de mogelijkheid om te plakken in de dorpskernen.”

Flor Celen meent dat de borden voor de oudere kiezers zeker nog belang hebben. Groen wil niet meteen stampei maken. “Als de borden nog geplaatst worden, zullen we ze zeker gebruiken”, weet Rita Moons. “Bij vorige verkiezingen was het zo dat de borden na de verkiezingen nog even bleven staan om affiches van de 11.11.11-actie aan te plakken. Benieuwd wat ze daar mee gaan doen.”

Versleten

Schepen van Communicatie Filip Verrezen (CD&V) verdedigt de beslissing. “De borden zelf waren aan vervanging toe en na ruggespraak met de diensten hebben we beslist dat niet te doen. Naast de kostprijs van de borden is er ook nog de kost van het plaatsen en weer weghalen. We zijn verder ook van mening dat er al genoeg visuele ‘vervuiling’ is met verkiezingsborden zonder dat we dit ook nog eens pal in de dorpskernen moeten gaan doen. Er waren ook zeer vaak problemen met overplakken of affiches die op de verkeerde plaats werden gehangen. Redenen genoeg om het niet meer te doen. Wat de communicatie hierover betreft kan ik enkel zeggen dat de opdracht was gegeven.”