menu
Word Lid
Nieuw snelheidsplan voor Westerlo: “Bijna volledige gemeente wordt zone 50”

Het snelheidsplan kwam mede tot stand met input van burgers. Sinds 2017 werd eraan gewerkt. De snelheden worden aangepast aan bijvoorbeeld een schoolomgeving, fietsnetwerken in de buurt, de aanwezigheid van woningen, winkels en recreatie, sluipverkeer en gegevens over ongevallen. “We gaan grotendeels met zoneborden 70/50/30 werken. Het snelheidsplan is een serieuze evolutie naar een quasi zone 50 van Westerlo”, licht mobiliteitsschepen Kristof Welters (CD&V) toe op de gemeenteraad.

Industrieweg

“Meer dan 150 straten wijzigen naar 50 km/u, 22 straten gaan naar 30 km/u. Er zijn geen 25 straten meer waar nog 70 km/u zal gereden kunnen worden. Voor sommigen gaat dit misschien te ver, terwijl het voor anderen niet ver genoeg zal gaan. Zo wil gouverneur Cathy Berx bijvoorbeeld een zone 30 in alle bebouwde kommen. Wie weet wordt dat ooit nog wel opgelegd, maar dit snelheidsplan is allemaal eigen werk. We hebben telkens gekeken naar het type weg en dan de afweging gemaakt. Zo wordt de Boerenkrijglaan bijvoorbeeld 50 km/u omdat daar veel ongevallen gebeuren.”

Vlaams Belang-raadslid Ronny Goossens vroeg zich af waarom de Industrieweg in Heultje, gezien de slechte staat van de baan, geen zone 50 wordt tot aan de Oude Westmeerbeekseweg. Volgens schepen Welters is het de bedoeling dat verbindings- en invalswegen met twee rijstroken en verhoogde fietspaden 70 km/u blijven. “Maar dit snelheidsplan is niet de Bijbel. Er kunnen altijd nog aanpassingen gebeuren.”



ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF